Vad är stress?

Stress är från början en överlevnadsmekanism, då vi var tvungna att fly från den sabeltandade tigern. Nu är det helt andra saker som får oss stressade. Stressen i sig är inte farlig, utan att det är bristen på återhämtningen som är det stora problemet.


Återhämtning kan vara allt ifrån vila och sömn, motion eller något som man tycker om att göra. Det är viktigt att det blir en balans mellan vila och aktivitet. Man kan också blir stressad av att ha för lite att göra.


Stressvarningar?

När ska man då ta kroppens signaler på allvar? Om man har väldiga muskelspänningar, ofta huvudvärk, ont i käklederna, känner irritation och ilska, magproblem, nedstämdhet eller har sömnproblem med ofta och tidiga uppvakanden. Ja, då är nog dags att se över sin livsstil.


Vi reagerar väldigt olika på stress beroende på hur vår aktuella stressnivå ser ut.


Hur ska man hantera sin stress?

Man får hitta det sätt som passar en själv. Att lära sig att andas och slappna av är ett bra sätt. Motion är ett annat effektivt sätt då det bryter ner stresshormonerna.


Ibland kan en kort promenad vara nog så bra.


Mental träning

Med tankens kraft kan man försätta berg heter det ju, och det är verkligen sant. Många av de hinder och rädslor vi har kan vi ”bli av” med med hjälp av tankens kraft.


Vi tittar tillsammans på ett beteende, det kan vara viktminskning eller rökavvänjning eller andra rädslor. Tillsammans hittar vi affirmationer som hjälper till att ändra tankarna.


Visualiseringar är också ett effektivt sätt att se sig själv i en ny annorlunda situation.